Millainen kokemus kesä oli? Nuoret kertovat!

 

Aija ja Heini - Kesäkahvila Caramella

Heini (vas.) ja Aija pyörittivät kesän ajan kahvila Caramellaa Tupoksella.

Heini (vas.) ja Aija pyörittivät kesän ajan kahvila Caramellaa Tupoksella.

Olemme Aija Saari ja Heini Ilmarinen Tupokselta. Löysimme Kesäyrittäjä-kampanjan sattumalta netistä, kun etsimme kesätyöpaikkoja. Ajattelimme, että itsensä työllistäminen voisi olla hyvä tapa tehdä kesätöitä. Toiselle meistä yrittäjyys oli täysin vieras asia, toiselle taas lähipiiristä tuttu.

Kesäyrityksemme oli Tupoksella sijaitseva Kesäkahvila Caramella. Myimme kahvia ja itse tehtyjä leivonnaisia. Yritysideamme sai alkunsa yhteisistä vahvuuksistamme ja kiinnostuksesta leipomiseen. Pohdimme erilaisia vaihtoehtoja ja päädyimme lopulta kesäkahvilan pitämiseen. 

Yritystoiminnan aloittaminen tuntui melko hankalalta, koska kaikki tarvikkeet oli hankittava melko nopeasti. Aloittaminen tuotti jännitystä, mutta myös innostusta ja inspiraatiota uutta kohtaan. Valitsimme yritysmuodoksi 4H-yrittäjyyden ja se osoittautui meille sopivaksi, koska toimintamme oli lyhytkestoista.

Kesämme yrittäjänä sujui yllättävän hyvin ja kokemus oli mahtava. Yrittäminen kaverin kanssa oli molempien mielestä mukava kokemus, sillä työt pystyi jakamaan eikä kaikesta tarvinnut huolehtia yksin. Yrittäjyydessä parasta oli uuden oppiminen, kokemuksen saaminen ja se, että pystyimme päättämään lähes kaikesta itse. Kesä opetti meille paljon yrittäjän arjesta: opimme aikataulutusta, asiakaspalvelua ja talousasioita. Näistä taidoista on hyötyä arjessa ja lähes kaikilla aloilla. Yrittäjälle hyviä ominaisuuksia ovat mielestämme oma-aloitteisuus ja energisyys. Lisäksi on tärkeää olla vastuullinen, luotettava ja ahkera. 

Kesäyrittäjä-kampanjassa oli molempien mielestä parasta koko kokemus ja toisiin kesäyrittäjiin tutustuminen. Kannustamme muita nuoria hakemaan mukaan! Kampanja on monelle ainutlaatuinen kokemus.

Kesäkahvila Caramella

Instagram: @kahvilacaramella

Kahvila tarjosi kävijälleen virkistävän hetken herkullisten tarjottavien äärellä.

Kahvila tarjosi kävijälleen virkistävän hetken herkullisten tarjottavien äärellä.


Essi - Pakohuone Joutuin

Pakohuone Joutuin tarjosi oivalluksia ja elämyksiä tiloissaan Suomussalmella.

Pakohuone Joutuin tarjosi oivalluksia ja elämyksiä tiloissaan Suomussalmella.

Olen Essi Väisänen ja olen kotoisin Haukiputaalta. Harrastan roolipelaamista, luovaa kirjoittamista sekä näyttelemistä. Päädyin hakemaan mukaan Kesäyrittäjä-kampanjaan, kun kuulin siitä entisten kesäyrittäjien kertomana. 

Yritykseni on pakohuoneyritys, nimeltään Pakohuone Joutuin. Idea sai alkunsa omasta kiinnostuksestani pakohuonepeleihin, ja halusin kokeilla miltä pakohuoneyrittäminen tuntuu. Aluksi yrittäminen jännitti, mutta lopulta huomasin yrityksen kannattavan. Laskutuspalveluna käytän OP Kevytyrittäjää, se on helppokäyttöinen.

Parasta yrittäjyydessä on, kun saa päättää itse omat työ- ja loma-ajat. Haastavaa on se, että kaikki asiat ovat yrittäjän yksin hoidettavissa, koska yritys on sinä itse. En jatka toimintaani enää syksyllä, mutta kesä opetti minulle, että pakohuoneyrittäminen ei ole vaikeaa ja että se on vain omasta asenteesta kiinni. Koen, että yrittäjälle hyviä ominaisuuksia on ainakin itsepäisyys ja kyky tehdä töitä omalla persoonalla. Suurin opetus kesän aikana oli se, että ymmärsin miksi yrittäjien hinnat voivat olla korkeita. Työtä on taustalla paljon enemmän, kuin asiakas näkee. 


Tuomas, Joona & Joshua - 6th Clothing

6th Clothing tarjoaa vaatteita persoonallisilla painatuksilla.

6th Clothing tarjoaa vaatteita persoonallisilla painatuksilla.

Olemme kolme oululaista nuorta, jotka ovat perustamassa vaatealan yritystä nimeltä 6thClothing. Törmäsimme Kesäyrittäjä-kampanjaan netissä, minkä jälkeen tutustuimme siihen hieman lisää. Halusimme lähteä mukaan, sillä kenelläkään meistä ei ollut kesätyöpaikkaa, ja olemme aina olleet kiinnostuneita yrittäjyydestä. Meidän tuttavapiireissä ja sukulaisissa on myös yrittäjiä, ja hekin kannustivat hakemaan mukaan kampanjaan.

Olemme aina olleet kiinnostuneita pukeutumisesta ja vaatteista. Tästä johtuen yritysidean keksiminen vaatealaan liittyen ei ollut vaikeaa. Toiminnan aloittaminen tuntui ja tuntuu aika haastavalta, mutta muutamien vaiheiden jälkeen se on tuntunut mielenkiintoiselta ja mukavalta. Valitsimme toimia Ukko.fi -laskutuspalvelun kautta, sillä se tuntui sopivan meille parhaiten.

Kesämme on ollut älyttömän hauska, vaikka siihen on mahtunut myös haasteita. Olemme päässee tutustumaan uusiin ihmisiin sekä toteuttamaan omaa intohimoamme. Yrityksen perustaminen kavereiden kanssa on ollut kiva kokemus, mutta se on tuonut myös haasteita esimerkiksi työnjakoon liittyen. Kaikesta on kuitenkin aina selvitty ja päästy yhteisymmärrykseen. Kesän aikana olemme kartuttaneet erityisesti ongelmanratkaisutaitoja, joista on varmasti hyötyä missä vain. Ajattelemme, että yrittäjältä on hyvä löytyä myös luovuutta sekä kärsivällisyyttä. 

Yrittäjyydessä parasta on ollut omien suunnitelmien toteuttaminen, muihin kesäyrittäjiin tutustuminen ja tottakai yrittäjyydestä oppiminen. Haasteita on tuottanut monet asiat, mutta kaikesta on selvitty. Kesä on opettanut, että yrittäjyyteen liittyy monia asioita ja on tärkeää muistaa myös nauttia matkasta! Tasapainoa yrittäjän arkeen onkin tuonut liikunta sekä kavereiden kanssa vietetty aika.

Kesäyrittäjä-kampanjaan kannattaa hakea mukaan! Joka vuosi mukana on mahtavia mentoreita ja muita kesäyrittäjiä. Kampanja tuo laajaa käsitystä ja tietämystä yrittäjyydestä.

6thClothing

Facebook: @6thclothing

Instagram: @6thclothingfi

Sähköposti: 6thyritys(at)gmail.com

Kesä klousattiin aurinkoisessa säässä

Klousaus.PNG

Viime viikolla mentorit ja kesäyrittäjät kokoontuivat viettämään yhdessä kesän lopettajaisia eli klousausta. Illan aikana vaihdettiin kesän kuulumisia, kisattiin leikkimielisissä kesäolympialaisissa ja syötiin maittavia tarjottavia. Rennon yhdessäolon lisäksi nuoret saivat ohjeistusta myös yritystoimintansa jatkoa silmällä pitäen.

Nämä herkulliset kakut tapahtumaan loihti yksi kesäyrityksistämme, Tilausleipomo Neilikka .

Nämä herkulliset kakut tapahtumaan loihti yksi kesäyrityksistämme, Tilausleipomo Neilikka.

Aurinkoinen iltapäivä pyörähti mukavasti käyntiin jakautumalla joukkueisiin, jotka kisasivat toisiaan vastaan mentorien suunnittelemissa kesäolympialaissa, viidessä eri lajissa. Mukana oli muun muassa tietovisailua, kesän tunnekirjon kuvaamista sekä tikanheittoa, jossa höyryjä sai päästellä osumalla mentorin kuvaan.

Tikanheitossa tehtävänä oli osua mentorin kuvaan.

Tikanheitossa tehtävänä oli osua mentorin kuvaan.

Vaikka kampanja hiljenee tältä kesältä, nettisivuja, Facebookia ja Instagramia kannattaa seurata ympäri vuoden! Luvassa on muun muassa nuorten kertomia kokemuksia kesän kulusta ja yrittäjyydestä. Pääset kurkkaamaan myös muuta päivittyvää sisältöä sekä Kesäyrityspankin, jonka kautta tavoitat huikeita yrittäjiä niin tältä kesältä kuin aikaisemmiltakin vuosilta.

Kiitämme vuoden 2019 kesäyrittäjiä ja toivomme kaikille mitä parhainta jatkoa! <3 Hakuaika kesälle 2020 aukeaa taas alkukeväästä!

Yrittäjät ja asiakkaat kohtasivat Valkean kesäkadulla

Lauantaina 20.7. Kauppakeskus Valkeassa vietettiin Kesäyrittäjä <3 Valkea –tapahtumaa. Joukko kampanjan nuoria yrittäjiä jalkautui kesäkadulle markkinoimaan omia tuotteitaan sekä palveluitaan. Tapahtumassa juonnoista sekä livemusiikista vastasi vuonna 2018 kampanjassa mukana ollut Janina, yrityksellään Soundeco.

Tapahtuman aikana oli mahdollista osallistua Halko Tuotannon tarjoamaan paljuarvontaan, pyöräyttää ilmaista onnenpyörää sekä jututtaa nuorten lisäksi kampanjan mentoreita. Lapsille oli tarjolla oma värityspiste, jossa sai värittää kampanjassa mukana olevien yrittäjien suunnittelemia värityskuvia.

Mukana Kesäyrittäjä <3 Valkea –tapahtumassa olivat seuraavat yritykset: Halko Tuotanto, Jani Hokki, Mamuunu Design, Oliviamme sekä Harmonian Henkäyksiä.

Lavalla esittäytymässä yrityksestä Halko Tuotanto Markku Pulkkanen (vas.) sekä Aleksi Kaski (kesk.). Oikealla Janina Tihinen yrityksestä Soundeco . Kuvan ottanut Jani Hokki .

Lavalla esittäytymässä yrityksestä Halko Tuotanto Markku Pulkkanen (vas.) sekä Aleksi Kaski (kesk.). Oikealla Janina Tihinen yrityksestä Soundeco. Kuvan ottanut Jani Hokki.

”Erinomainen ja antoisa tapahtuma! Oli kiva päästä käymään lavalla kertomassa omasta jutusta ja tekemisestä. ” – Aleksi yrityksestä Halko tuotanto

”Kiva tapahtuma ja sain yllättävän paljon flyereita jaettua ihmisten mukaan. Haastattelut lavalla olivat kivoja ja sopivan lyhyitä.” – Olivia yrityksestä Oliviamme

Harmonian Henkäyksiä yrityksen perustajalle Irmeli Salmiselle kokemus myyntitapahtumaan osallistumisesta oli ensimmäinen. Kuvan ottanut Jani Hokki .

Harmonian Henkäyksiä yrityksen perustajalle Irmeli Salmiselle kokemus myyntitapahtumaan osallistumisesta oli ensimmäinen. Kuvan ottanut Jani Hokki.

”Tapahtuma oli mukava ja nyt myös jatkossa uskaltaa helpommin mennä myymään tuotteita jonnekin, kun on jo yksi kokemus!” – Irmeli yrityksestä Harmonian Henkäyksiä

Tapahtumassa valokuvauksestakin vastannut Jani Hokki piti kokemusta mukavana. Jokainen yrittäjä pääsi myös käymään Valkean lavalla esittäytymässä, mikä toi positiivisella tavalla perhosia vatsaan.

”Kivointa oli hyväntuuliset lapset, jotka voittivat palkintoja onnenpyörästä, sekä Janinan esittely lavalla – vaikka se jännittikin aluksi!” – Jani yrityksestä Jani Hokki

Kesäyrittäjät suunnittelivat Valkean pieniä asiakkaita varten värityspisteen. Kuvan ottanut Jani Hokki .

Kesäyrittäjät suunnittelivat Valkean pieniä asiakkaita varten värityspisteen. Kuvan ottanut Jani Hokki.

”Tapahtuma oli kaikin puolin ihan huippu! Kaikki oli hyvillä mielin liikenteessä, tunnelma oli iloinen ja livemusiikki kruunasi koko homman. Koko päivä oli täynnä ihan mielettömiä asiakaskohtaamisia ja ihmiset osoittivat tosi paljon kiinnostusta meidän tekemistä kohtaan. Esittely lavalla oli tosi kiva juttu, sen myötä pystyi kertomaan vähän enemmän omasta tekemisestä.” – Marianne yrityksestä Mamuunu Design

Kokemus asiakkaiden kohtaamisesta herätti myös jännitystä, ja osa yrittäjistä osallistui tämän kaltaiseen myyntitapahtumaan ensimmäistä kertaa. Positiiviseksi haasteeksi koettiinkin asiakkaiden mielenkiinnon herättäminen sekä vilkkaalla kesäkadulla asiakkaan houkutteleminen myyntipöydän luo. Jokainen yrittäjä sai tapahtumasta mukavan kokemuksen, itseluottamusta, rohkeutta osallistua vastaaviin tapahtumiin, sekä uusia asiakaskontakteja.

Kesäyrittäjä-kampanja kiittää kaikkia tapahtumaan osallistuneita!

Tuu moikkaan meitä kauppakeskus Valkeaan!

Kuva Valkeasta.jpg

Jos Kesäyrittäjätori jäi välistä, eipä huolta, sillä nuoret yrittäjämme jalkautuvat kauppakeskus Valkean kesäkadulle lauantaina 20.7. klo 10-14. Tulehan siis moikkaamaan huikeita yrittäjiä ja meitä mentoreita! Lisätietoa tapahtumasta löydät täältä.

Kesän parhaimpien diilien lisäksi löydät paikalta ilmaisen onnenpyörän, jossa jokainen pyöräytys voittaa! Livemusiikkia tapahtumassa tarjoilee Soundeco. Kaiken kukkuraksi voit osallistua paljuarvontaan, ja myös perheen pienimmille löytyy kivaa tekemistä.

Paikalla tapaat seuraavat yritykset:

Halko Tuotanto on mainostoimisto, joka tarjoaa mainoskuvauksia, mainosvideoita ja graafisen suunnittelun palveluita. Lisätietoa löydät Instagramista @halkotuotanto

Solisee tarjoaa asiakkailleen uniikkeja taideteoksia ja käsitöitä. Myyntikojun voit bongata kesän aikana erilaisista tapahtumista sekä Ainolan puiston kesäkahvilan kupeesta. Jotkin tuotteista valmistuvat paikan päällä myyntikojussa, tule ihastelemaan!

Jani Hokki Photography tarjoaa valokuvausta sekä graafisen suunnittelun palveluja loihtien asiakkaan toiveiden mukaisen lopputuloksen. Kurkkaa myös yrityksen nettisivut https://janihokki.mediasaari.fi/

Mamuunu Design tekee graafista suunnittelua ja kuvituksia suurella sydämellä, käsiltä käsille. Logot, käyntikortit, flyerit, julisteet sekä kodin somisteet valmistuvat aina painovalmiiksi asti.

Oliviamme tarjoaa lastenhoitopalveluja suurella sydämellä, asiakkaan tarpeet huomioiden! Yritys toimii Oulun alueella.

Harmonian henkäyksiä on kotisiivousta ja sisustustauluja tarjoava yritys, jonka keskeisenä tavoitteena on tuoda harmoniaa ihmisten elämään.

CrossTraining ulkotreenit tarjoaa kaikenkuntoisille liikuntakykyisille nuorille ja aikuisille toiminnallista treeniä rennossa ilmapiirissä monen vuoden liikuntakokemuksella. Liity mukaan meininkiin ja kurkkaa ajankohtaiset tiedot jumpista täältä.

SixTh on kolmen nuoren vaateyritys, joka myy ekologisesti tuotettuja vaatteita omilla painatuksilla. Suomalaista designia parhaimmillaan!

Kesäyrittäjä-kampanjassa mukana oleviin muihin mahtaviin yrityksiin pääset tutustumaan täältä

Nähdään Valkeassa!

Fiiliksiä Kesäyrittäjätorista

Kesäyrittäjätoria eli kesän ensimmäistä isompaa myyntitapahtumaa vietettiin kesäkuun viimeisenä viikonloppuna Oulun kauppatorilla. Tapahtuma oli osana Oulun Päivien ohjelmistoa.

Tuulisesta säästä huolimatta tapahtuma tavoitti mukavasti osallistujia. Huikeiden kesäyritysten lisäksi tarjolla oli monenlaista kivaa tekemistä kesäpäivän iloksi. Menossa mukana oli jokaisella pyöräytyksellä voiton tarjoava ilmainen onnenpyörä, joka toi hymyn niin lasten kuin aikuistenkin kasvoille. Tarjolla oli lisäksi pop-up lemmikkivalokuvausta. Tapahtumassa oli mahdollisuus osallistua myös Halko Tuotannon tarjoamaan paljuarvontaan sekä Tilausleipomo Neilikan kesäkakun arvontaan.

Monelle nuorelle kokemus omien tuotteiden ja palveluiden myymisestä oli ensimmäinen laatuaan. Myös kokemus torimyynnistä oli suurimmalle osalle ensimmäinen. Mukana toritapahtumassa oli seuraavat kesäyritykset: Halko Tuotanto, Arte, Ekolla, Solisee, Jani Hokki, Roki, Mamuunu Design sekä Leikki ja laukka.

Vasemmalla kuvassa Anni Korpi ja oikealla Kitte Rajander. Kuvan on ottanut Jani Hokki .

Vasemmalla kuvassa Anni Korpi ja oikealla Kitte Rajander. Kuvan on ottanut Jani Hokki.

”Toritapahtumasta jäi hyvä fiilis, kun sai oikeasti kohdata asiakkaita kasvotusten ja kertoa omasta jutusta. Olisi ehkä kivaa mennä torille joskus muulloinkin myymään omia juttuja.” 

- Anni yrityksestä Arte

”Kiva kokemus ja sain myytyä enemmän tuotteita mitä alun perin olisin uskonut. Haasteeksi koin jotkin asiakkaat, jotka piti yrittää vakuuttaa tuotteiden kestävyydestä. Huomasin myös, että potentiaalisen asiakkaan luokse on ”hyökättävä” eikä vain odotettava löytääkö hän kojulle tuotteiden luokse.”

– Kitte yrityksestä Roki

Ekolla valmistaa käsityönä kierrätysmateriaaleista muun muassa sisustuskoreja. Kuvan on ottanut Jani Hokki .

Ekolla valmistaa käsityönä kierrätysmateriaaleista muun muassa sisustuskoreja. Kuvan on ottanut Jani Hokki.

Ekollan kierrätysmateriaaleista käsin valmistamat tuotteet, kuten erilaiset hiusdonitsit ja sisustuskorit houkuttelivat kojun ääreen kiinnostuneita asiakkaita. Yrityksen perustaja Ella kertoi toritapahtuman olleen mukava kokemus, sillä tuntui kivalta saada myytyä useita tuotteita kerralla. Hän kertoi oppineensa lisää myös hinnoittelusta, joka on herättänyt kysymyksiä myös monelle muulle kampanjan aloittelevalle yrittäjälle.

Mamuunu Designin tuotteet keräsivät ihailevia katseita. Kuvan ottanut Jani Hokki .

Mamuunu Designin tuotteet keräsivät ihailevia katseita. Kuvan ottanut Jani Hokki.

Graafisen suunnittelun palveluita sekä kuvituksia tarjoavan Mamuunu Designin Marianne kertoi Kesäyrittäjätorin olleen niin ikään mukava ja myös hieman erilainen kokemus.

”Kesäyrittäjätorilla pääsin ihmisten lähelle normaalista poiketen, sillä teen lähes kaiken myynnin ja markkinoinnin somen välityksellä. Opin, että tällaisissa myyntitapahtumissa on paljon asioita, jotka pitää muistaa ottaa huomioon. Haasteena koin, miten myydä aktiivisesti tuotteita asiakkaille, jotka pysähtyvät kojuni ääreen.”

– Marianne yrityksestä Mamuunu Design

Lämpöinen kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille! Seuraavaksi kesäyrittäjät valloittavat Valkean kesäkadun, tule siis piipahtamaan Kesäyrittäjä <3 Valkea –tapahtumassa lauantaina 20.7. klo 10-14!

Kesällä tapahtuu!

Tänä vuonna mukana on reilu kolmekymmentä innokasta nuorta, jotka starttaavat yritystoiminnan kesän aikana. On leipomoa, lastenhoitoa, siivouspalvelua, pyöräkorjaamoa, graafista suunnittelua, designia, käsitöitä ja paljon paljon muuta. Me mentorit odotamme jo innolla, että pääsemme julkaisemaan vuoden 2019 Kesäyrittäjät kaiken kansan tietoon! Myös kesän myyntitapahtumien suunnittelu on täydessä vauhdissa, joten seuraavat päivämäärät kannattaa jo merkata kalenteriin:

kesäyrittäjäfbmainos.png

Kesäyrittäjätori 28.-29.6. klo 10-14 Oulun kauppatorilla

Kesäyrittäjätorilla pääset tutustumaan huikeiden yrittäjiemme tarjoamiin tuotteisiin ja palveluihin. Tule siis paikalle jututtamaan innokkaita nuoria ja tekemään kesän parhaat diilit! Löydät meidät Oulun kauppatorilta 28.-29.6. molempina päivinä klo 10-14.

Tapahtuman löydät myös Facebookista
Kesäyrittäjätori on osa Oulun Päiviä. Muuhun ohjelmistoon pääset tutustumaan täältä .

valkea_fb 2019.png

Kesäyrittäjä <3 Valkea 20.7. klo 10-14 Kauppakeskus Valkeassa

Lauantaina 20.7. löydät kesäyrittäjät Kauppakeskus Valkeasta klo 10-14. Tule tekemään löytöjä, inspiroitumaan ja tukemaan nuorta yrittäjyyttä!

Tapahtumien lisäinfot ja mukana olevat yritykset päivitetään myös Kesäyrittäjä-kampanjan Facebookiin sekä Instagramiin, joten klikkaa sivut seurantaan!

Tapahtumissa nähdään!

Vinkkejä hakemuksen tekoon!

Hakuaika Kesäyrittäjä-kampanjaan on auki 5.4. asti, joten vielä on hyvin aikaa laittaa hakemus tulille! Ennen hakemuksen tekoa on hyvä pohtia ainakin seuraavia asioita.

Mikä sinua kiinnostaa?

Mieti omia kiinnostuksen kohteitasi sekä vahvuuksiasi. Oletko musikaalinen? Rakastatko käsitöitä? Oletko viherpeukalo? Saatko kehuja leipomuksistasi? Nautitko kirjoittamisesta? Oletko haka lasten kanssa? Ovatko eläimet lähellä sydäntäsi?

Voisiko opinnoistasi tai harrastuksistasi nousta idea oman yrityksen perustamiseen? Oletko kenties huomannut jonkin ongelman, jonka voisit yritysideallasi ratkaista?

Yksin vai kaverin kanssa

Pohdi seuraavaksi, haluaisitko kokeilla yrittäjyyttä yksin vai löytää samanhenkisiä kavereita. Kysele ja keskustele rohkeasti muiden kanssa ja pohdi, kumpi vaihtoehto palvelee yritysideaa paremmin. Valitsetpa kumman vaihtoehdon tahansa, Kesäyrittäjä-kampanjassa pääset tutustumaan muihin kesäyrittäjiin sekä mentoreihin, etkä taatusti jää ideasi kanssa yksin!


Ideasta liikeideaksi

Kun lamppu alustavasta ideasta on syttynyt, voit syventää sitä. Mieti jo hieman etukäteen, kenelle palvelusi on suunnattu?

Jos unelmanasi on perustaa kahvila, vie ideaa pidemmälle. Olisiko kahvila suunnattu kaikille, vai kenties kasvissyöjille? Millä tavalla tämä voisi näkyä kahvilan tarjoiluissa, sisustuksessa tai palvelussa? Miten mainostaisit kahvilaasi, jotta tavoittaisit he, kenelle toiminta on suunnattu? Mainostaisitko kahvilaa kenties paikallisessa lehdessä, lähikaupan ilmoitustaululla vai sosiaalisen median kanavissa?

Jos kohtaat näitä asioita miettiessä haasteita, älä lannistu vaan muuta ja mukauta ideaasi. Mikäli alkuperäinen idea ei lähde lentoon, ei ole kiellettyä keksiä uutta!


Täytä hakulomake viimeistään perjantaina 5.4. ja lähde mukaan kokemaan upea kesä! https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/880eab4d-c480-437a-9c51-e4a8315001c7?displayId=Fin1697513

Kesäyrittäjät kertovat: Mikaelin tarina

”Olen Mikael Multasuo ja osallistuin Kesäyrittäjä-projektiin vuonna 2018. Opiskelen tällä hetkellä viidettä vuotta kieltenopettajaksi Oulun yliopistossa. Minulle idea omasta yrityksestä syntyi jo suhteellisen varhaisessa vaiheessa opintojani, mutta päätin lopulta konkretisoida idean saatuani opetusharjoitteluni päätökseen.

Kesäyrittäjä-projektin myötä aloin työstämään omaan kielitaitooni ja pedagogiseen osaamiseeni perustuvaa yritystä. Mentorien ja koulutusten avulla perustinkin yritykseni Avain Language Services jo toukokuussa 2018, ja olen siitä lähtien tehnyt kieliin liittyvän erityisosaamisen toimeksiantoja. Toimeksinnot ovat lähinnä aikataulusyistä painottuneet käännöksiin ja oikolukuihin, mutta olen pitänyt myös muutamia yksityisoppitunteja.

Kesäyrittäjä-projektiin hakemista voin suositella aivan kaikille, joita kiinnostaa yrittäjyys, sillä koin itse projektin erittäin matalan kynnyksen tienä yrittäjyydestä oppimiseen ja oman yrityksen perustamiseen. Mielestäni hakea kannattaa silloinkin, vaikka täydellistä ideaa omasta yrityksestä ei vielä ole, sillä se muokkautuu kyllä ja projekti on jo pelkästään oppimiskokemuksena erittäin hyödyllinen.”

Avain Language Servicesin palveluihin pääset tutustumaan Instagrammissa tai Facebookissa @avainlanguageservices!

avain.jpg

Pelko pois!

On aika puhua nuorten yrittäjyydestä ja ottaa yrittäjyys sanasta pelko pois!

Haluamme kutsua sinut Pelkopois -seminaariin inspiroitumaan yritystarinoista ja kuulemaan, miten me voimme mahdollistaa nuorille yrittäjille parhaat mahdolliset lähtökohdat omien yrityskokeilujen ja -unelmien eteenpäin viemiseksi. Seminaari järjestetään tiistaina 4. syyskuuta Oulun kaupunginkirjaston Pakkalan salissa.

Seminaari alkaa klo 12 ja päivän aikana kuullaan puheenvuoroja yrittäjyyden parissa toimivilta ja nuorilta yrittäjiltä itseltään. Päivän teemoina ovat yrittäjyyskokeilut mahdollisuuksien rakentajana ja miten voimme kannustaa nuoria yrittämään.

Seminaarin ohjelma

12:00 Pelko pois!
Miten saada yrittäjä-sanasta pelko ja varjo pois

Hilkka Näse - Kehityspäällikkö, 4H-liitto
Elias Riihelä - Toimitusjohtaja, 4H-yrittäjä

12:30 Minä Osaan!
Yrittäjyyskokeilu mahdollisuuksien rakentajana

Sanna Ikäläinen - Kesäyrittäjämentori
Janina Heikkinen - Kesäyrittäjä

13:00 Keinot Käyttöön!
Oman osaamisen hyödyntäminen

Titta Kote - Yrittäjä, Onnen lähettiläs

13:30 Kahvitauko

14:30 Kun kaadut, kaadu eteenpäin!
Asmo Saloranta - Yrittäjä

15:00 Esteet Alas!
Paneelikeskustelu: Mitä nuoret yrittäjät tarvitsevat esteiden poistamiseen ja miten huutoon vastataan

Keskustelussa mukana:
Hilkka Näse - Kehityspäällikkö, 4H-liitto
Kari Heiskari - Oulun ammattikorkeakoulu
Anu Pokela - Yrittäjyysopettaja, Oulun seudun ammattiopisto
Antti Putkonen - Yrittäjä, Kooma
Marjo Lehtola - Yrittäjä, Nunnuka Design

Anton Jussila - Kehityspäällikkö, OP Kevytyrittäjä

Charlotta Soukka - Yrittäjä, Mango&Kiwi

 

Paneelin moderoi Helena Poukkanen BusinessOululta.
 

Seminaariin ovat tervetulleita kaikki, jotka toimivat nuorten yrittäjyyden parissa ja jotka haluavat olla mukana madaltamassa nuorten kynnystä kokeilla yrittäjyyttä.

Pelkopois -seminaari järjestetään tiistaina 4. syyskuuta klo 12-16 Oulun kaupunginkirjaston Pakkalan salissa. Ilmoittaudu mukaan täällä. Seminaari on ilmainen. Seminaarin järjestävät yhteistyössä Iin Micropolis Oy:n ja BusinessOulun Kesäbisnes -hanke, Oulun 4H -yhdistys ja Nuorten Ystävät.

Pelkopois

Kesä on nyt klousattu

Syksy lähenee ja on aika jättää hyvästit kesälle. Viime tiistaina Kesäyrittäjä-kampanja klousattiin virallisesti tältä kesältä. Mentorit järjestivät kesäyrittäjille päättäjäispäivän Alarannan kodalla, Iissä. Illan aikana yrittäjät vaihtoivat kuulumisia ja osallistuivat leikkimielisiin kesäolympialaisiin. Kesän patoutumia pääsi purkamaan tikkakisassa, jossa tavoitteena oli osua mentoriin.

tikka.jpg

Rennomman ohjelman lisäksi kuultiin puheenvuorot Oulun 4H:lta ja Oulu Entrepreneurship Societylta. Kampanjan jälkeen nuorille on tarjolla paljon resursseja, joiden avulla yrittäjyyteen liittyvää toimintaa voi tehdä myös jatkossa.

ryhmäkuva.jpeg

Suurimmat kiitokset kuuluu rohkeille kesäyrittäjille. Kesän aikana olemme nähneet huikeita kehityskaaria ja oppimiskokemuksia. Kampanja on toiminut ponnahdusalustana monelle yrittäjälle ja monet aikovatkin jatkaa yritystoimintaansa kesän jälkeen.

 

Mitä seuraavaksi? Mentorit jatkavat kampanjan parissa vielä elokuun loppuun asti, joten jos et vielä ole ottanut somekanaviamme (Facebook ja Instagram) seurantaan niin nyt viimeistään on sen aika! Pysyt kampanjan menossa mukana ja kuulet ensimmäisenä, mitä Kesäyrittäjä-kampanjassa tapahtuu.

 

Syyskuussa järjestetään Pelkopois -tapahtuma, jolla pyritään ottamaan yrittäjyys-sanasta pelko pois!  Tervetuloa inspiroitumaan yritystarinoista ja kuulemaan debattia siitä, miten me voimme ottaa pelon pois ja laskea aidat, jotta nuoret yrittäjät saavat parhaat mahdolliset lähtökohdat omien yrityskokeilujen ja -unelmien eteenpäin viemiseksi! Ilmoittaudu mukaan seminaariin täällä ja klikkaa itsesi osallistujaksi FB-tapahtumassa.

 

Kesäyrittäjä palaa jälleen ensi kesänä!

Ennakointi varmistaa yrittäjän hyvinvoinnin

Yrittäjän arjen hyvinvointia voi rakentaa varsin yksinkertaisilla konsteilla. Aloittava yrittäjä saattaa tästä huolimatta laiminlyödä hyvinvointiaan, sillä alkuun innostus ja työtahtia nostattava positiivinen stressi saa hihat viuhumaan ilman taukojakin. Millaisia yrittäjän hyvinvoinnin haasteet ovat ja miten niitä voi ennaltaehkäistä?

Yrittäjälle varsin universaaleja haasteita luo itseohjautuvuus omassa työssä. Työn kannalta on tärkeää pystyä suunnittelemaan omia aikataulujaan sekä rajaamaan mahdollisuuksien mukaan työaika erilleen vapaa-ajasta. Työn luonteesta johtuen tarkka rajanveto ei ole aina mahdollista, mutta se olisi palautumisen kannalta toivottavaa. Tämä on toki tärkeää missä tahansa työssä toimivalle sekä opiskelijalle, mutta työajan rajaamisen tärkeys korostuu yrittäjyydessä. Mikäli itsensä johtaminen ajanhallinnan ja rajojen vetämisen keinoin tuottaa jatkuvasti haasteita, tai koko asiaa ei ole tullut ajatelleeksi, käy meno pitkään jatkuessaan raskaaksi.

Aikataulujen suunnittelemisen voi hoitaa niin digi- kuin paperikalenterillakin tai vaikkapa to-do-listoja tekemällä. Jos tauot meinaavat unohtua, voi puhelimen valjastaa muistuttamaan milloin on aika hengähtää. Keinoja on monia ja tärkeintä on löytää juuri itselle mukavin tapa. Suunnitteluvaiheeseen ei kuitenkaan kannata juurtua liian pitkäksi aikaa, sillä täysin pitäviä suunnitelmia on lähes mahdotonta tehdä. Joustovaraa on syytä jättää muuttuvia menoja varten, koska liian pitkälle ulottuvat tiukat aikataulut voivat edesauttaa stressaantumista. Tarkka aikatauluttaminen esimerkiksi viikon päähän pitää stressin kurissa ja samalla tehostaa päivien kulkua.

Aikatauluttaminen tuo apua myös rajojen vetämiselle, sillä kalenteri on hyvä täyttää ensin omilla menoilla ja vasta sen jälkeen muiden. Omat menot koostuvat oman arjen hallinnan sekä hyvinvoinnin kannalta tärkeistä asioista, kuten työ-, opiskelu- ja vapaa-ajasta sekä liikunnasta ja riittävästä unesta. Säännöllisen ja riittävän syömisen tärkeyttä ei sovi unohtaa, sillä nälkäisenä tai höttöhiilarihuurussa ei jaksa toimia. Arjen voi tarvittaessa pilkkoa tarkoiksi paloiksi kirjaamalla kalenteriin erikseen tehtävät asiat, tauot, liikunnan sekä läheisille varatun ajan. Omien menojen suunnittelu ei ole itsekästä, sillä siitä muodostuu pohja kokonaisvaltaiselle arjessa jaksamiselle. Jos olet itse jatkuvasti väsynyt, stressaantunut ja murehdit kasaantuvaa to-do-listaa, et myöskään jaksa antaa itsestäsi muille.

 

Yksinyrittäjyys on sekä haaste että etu


Yksinyrittäjän on erityisen tärkeää tiedostaa oma hyvinvointinsa ja siihen vaikuttavat asiat, sillä vieressä ei ole toista patistamassa tauolle tai rauhoittavalle kävelylle. Yrittäjän jaksaminen on suoraan verrannollinen yrityksen tuottavuuteen – jos yksinyrittäjä on nuutunut, myös yritystä haukotuttaa.

Omien resurssien tärkeyttä korostaa myös Kesäyrittäjä -kampanjassa mukana oleva Mikael Multasuo, joka perusti kesällä 2018 yrityksensä Avain Language Services. Multasuon mukaan aikataulujen selkeys on jaksamisen kannalta tärkeää ja päivään tulee mahtua työn lisäksi vapaa-aikaa. Asiakkaan kanssa sovituissa aikatauluissa on toki pysyttävä.


Multasuon mukaan yksinyrittäjän vapaus on myös edesauttanut jaksamista, sillä työnteon ajan ja paikan pystyy päättämään täysin itse. Parina ja ryhmässä työskentelevillä toiminta tulee sopia yhdessä muiden kanssa. Samalla vieressä on kuitenkin tärkeä tuki, jonka kanssa yrityksen toimintaa ja työtehtäviä pystyy jakamaan, Multasuo toteaa. Yksinyrittäjänä toimiessa itsenäisyys onkin sekä haaste että etu.

 

Kampanjasta tukea jaksamiseen


Kesäyrittäjä -kampanjassa mentorina toimiva Kristofer Clement mainitsee kesäyrittäjien esiin nostamiksi haasteiksi myynnin ja markkinoinnin sekä ajanhallinnan ja itsensä johtamisen. Clement toteaa yritystoiminnan aloittamisen ja ylläpitämisen vaativan hyvää ajanhallintaa ja itseohjautuvuutta, mikä saattaa myös yllättää osan nuorista, sillä kampanjan alkukyselyn vastauksissa ajanhallinta koettiin kesän alussa pienimmäksi huoleksi. Suuria hyvinvoinnin haasteita Kesäyrittäjä-mentorit eivät ole kohdanneet, sillä kesän aikana jaksaminen ei yleensä ehdi vaarantua. Clement kuitenkin korostaa, että jaksamista edesauttavia keinoja on hyvä kartuttaa jo ennakoivasti. Jos liian kovaa tahtia jatkaa pitkään, voi helposti väsyä.


Kesäyrittäjä -kampanjan yhä kehittyessä myös hyvinvointi tulee teemana todennäköisesti vahvistumaan. Nykyisellään tärkeimmiksi yrittäjän jaksamista tukeviksi teemoiksi Clement mainitsee kampanjan tarjoaman ryhmäytymisen ja vertaistuen sekä itselle sopivien tavoitteiden asettamisen. Mentoreiden avulla tavoitteita on mahdollista muokata tarvittaessa realistisemmiksi, minkä lisäksi he auttavat huomaamaan kesän aikana tapahtuneita onnistumisia ja oppimista. Oman kaupungin yrittäjille suunnattua toimintaa kannattaa myös kartoittaa, sillä se antaa lisämahdollisuuksia keskustella oman arjen haasteista ja antoisista hetkistä muiden samanmielisten kanssa.

 

Kirjoittaja on vuoden 2018 Kesäyrittäjä Noora, jonka yritys Sisällöntuotanto Naseva tarjoaa sisällöntuotanto- ja oikolukupalveluita sekä apua sähköiseen asiakaspalveluun.
Facebook-sivut: https://www.facebook.com/sisallontuotantonaseva/
Nettisivut: www.sisallontuotantonaseva.fi
Ota yhteyttä: sisallontuotanto.naseva@gmail.com

Kesäyrittäjä <3 Valkea 21.7.

Viime lauantaina Kesäyrittäjä-kampanja valtasi Kauppakeskus Valkean Kesäyrittäjä <3 Valkea- tapahtumassa. Paikalla olivat Bellegrafia, Hilma Ilona Art, Lue Mua!, Mango&Kiwi, Soundeco, Kuvauspalvelu Vähäkuopus, Pikkuriikkinen Ompelimo, Raamosart, Taikuri Ville-Valtteri Satokangas, Cafe Jetta, Kotia ja Musiikkikoulu Vivace. Yrittäjät pääsivät päivän aikana esittelemään sekä myymään omia tuotteitaan ja palveluitaan. Ohjelmassa oli muun muassa pop-up muskaria, livemusiikkia, arvontaa, ongintaa, taikatemppuja ja ilmainen onnenpyörä sekä ennen kaikkea paljon iloista mieltä! Päivän aikana tapahtumassa oli arviolta noin 600 kävijää!

“Pop-up muskari oli mielestäni hyvä ja toimiva ohjelmanumero”, kuvailee Musiikkikoulu Vivacen Katja.

WhatsApp Image 2018-07-23 at 15.10.02.jpeg

Lauantai aloitettiin kesäkadun valmistelulla myyntikuntoon; myyntipöydät kasattiin, tuotteet aseteltiin esille ja myyntipöydät somistettiin näyttäviksi. Pian yritysten myyntipöydillä kävikin kuhina kiinnostuneista ihmisistä. Samalla Soundeco loi tunnelmaa esittämällä kävijöille livemusiikkia kesäkadun lavalla. Myös yrittäjät pääsivät päivän aikana vuorollaan lavalle pitchaamaan omaa yritystään, mikä olikin monen yrittäjän mielestä hieman jännittävää.

“Kesäkadulla oli paljon ihmisiä, joten päivän aikana sai hyvää kokemusta asiakaspalvelusta. Ihmiset olivat kiinnostuneita ja tulivat ihmettelemään taidejulisteita”, kertoo Hilma Ilona Artin Hilma.

Yrittäjien myyntipisteillä kävi kuhina. Tapahtumassa oli arviolta 600 kävijää.&nbsp;

Yrittäjien myyntipisteillä kävi kuhina. Tapahtumassa oli arviolta 600 kävijää. 

Kesäyrittäjä <3 Valkea tapahtuma sujui hienosti ja oli monelle yrittäjälle mukava sekä positiivinen kokemus. Tapahtuma oli osalle yrittäjistä toinen myyntitapahtuma tälle kesää, mutta mukaan mahtui myös ensikertalaisia. Päivä antoi yrittäjille lisää ennen kaikkea uuden oppimista, jännityksestä huolimatta.  

“Tuotteiden esittely ja myynti jännitti etukäteen, kuten myös päälavalla itseni esitteleminenkin. Jännitys hälveni kuitenkin pikku hiljaa ja tuotteita meni yllättävän hyvin kaupaksi. Valkea oli tosi hyvä kokemus!”, tiivistää Hilma Ilona Artin Hilma. 

Yrittäjät pääsivät vuorollaan lavalle pitchaamaan omaa yritystään

Yrittäjät pääsivät vuorollaan lavalle pitchaamaan omaa yritystään

Voit katsoa lisää kuvia tapahtumasta Kesäyrittäjien Facebookista. Kesäyrittäjiä sinulla on mahdollisuus tavata vielä tällä viikolla lauantaihin saakka Oulun Kauppahallissa klo 9-17. Paikalla ovat Muotokuvia - Milja, Mango&Kiwi, Jemmiina sekä Hilma Ilona Art.

Raamosartin Katariina ja Emmi

Raamosartin Katariina ja Emmi

Kesäyrittäjät valloittavat Valkean kesäkadun

Kesäyrittäjät valloittavat Valkean kesäkadun!

Nyt sinulla on tilaisuus saada kesän parhaimmat diilit nuorten kesäyrityksiltä lauantaina 21.7. klo 12-16 kauppakeskus Valkeassa! Yrittäjien lisäksi ohjelmassa on ongintaa, pop-up musiikkikoulu, taikuutta, arvontoja, livemusiikkia ja onnenpyörä, jossa jokainen pyöräytys voittaa! Varaathan mukaasi myös käteistä sillä kaikilla myyjillä ei ole käytössään maksupäätettä.

Menossa mukana:
BelleGrafia
Modernin kalligrafian yritys, joka valmistaa käsintehtyjä quotteja ja kortteja

Hilma Ilona Art
Valmiita sisustusjulisteita sekä persoonallisten julisteiden, taulujen ja korttien suunnittelu ja toteutus

Kesämusiikkikoulu Vivace
Opetusta pianon, ukulelen, kitaran ja rumpujen soitossa. Alle kouluikäiset pääsevät musisoimaan musiikkileikkikoulussa.

Kuvauspalvelu Vähäkuopus
Valo- ja videokuvausta tarjoava palveluyritys

Lue Mua!
Digitaalista lastenkulttuuria uudenaikaisella sekä inspiroivalla otteella

Mango&Kiwi
Eettisempi ja maukkaampivaihtoehto herkutteluun; kaikki tuotteet ovat vegaanisia ja gluteenittomia

Pikkuriikkinen Ompelimo
Laadukkaiden lastenvaatteiden valmistus ja suunnittelu sekä lastentarvikkeiden vuokraus Oulun keskustass

Raamos
Persoonallisia printtituotteita julisteista kangaskasseihin nuorilta taiteilijoilta.

Soundeco
Yritys, joka tarjoaa elävää musiikkia juhliin ja tapahtumiin asiakkaan toiveita kuunnellen

Taikuri Ville-Valtteri Satokangas
Oikea taikuri viihdyttämään juhlavieraita huikeilla korttitempuilla, jotka saavat silmät pyöreiksi ja huulet ymmyrkäisiksi!

Näiden yritysten lisäksi kampanjassa on mukana paljon muitakin kesäyrityksiä ja heidät löydät täältä.

Nähdään lauantaina Valkeassa, tervetuloa!

valkea.png

Me tullaan kauppahalliin!

Saimme mahtavan tilaisuuden päästä Oulun kauppahalliin ja tartuimme siihen heti! Olemme kauppahallissa 16.-28.7. poislukien 20.7. ja 21.7., jolloin olemme valmistelemassa Kesäyrittäjä❤️️Valkea -tapahtumaa. Olemme avoinna ma-to 9-17, pe 9-18 ja la 9-16. Tervetuloa hypistelemään tuotteita, jututtamaan yrittäjiä ja tekemään löytöjä!

Kauppahallissa olevat kesäyritykset:

Hilma Ilona Art 28.7.
Persoonallisten julisteiden, taulujen ja korttien suunnittelu sekä toteutus yhdessä asiakkaan kanssa. Hilma Ilona Artilta voi myös tilata valmiita sisustusjulisteita.

Hilman voit tavata kauppahallissa la 28.7. Tutustu Hilma Ilona Artiin etukäteen Instagramissa @hilmailona_art

Jemmiina 16.-17.7. ja 26.-27.7.
Pitopalvelua ja kotitekoisia leivonnaisia tilauksesta sekä käsityötuotteita virkatuista neulottuihin.

Nean voit tavata kauppahallissa ma-ti 16.-17.7. ja to-pe 26.-27.7. Tutustu Jemmiinaan etukäteen Facebookissa @jemmiina

Loikka 16.7., 24.7., 26.7. ja 28.7.
Keppihevosesteitä, keppihevosia sekä niiden varusteita valmistava 4H-yritys. Palveluihin kuuluu myös esteradan vuokraaminen tapahtumiin ja synttäreille.

Mirvan voit tavata kauppahallissa ma 16.7., ti 24.7., to 26.7. ja la 28.7. Tutustu Loikkaan etukäteen Instagramissa @loikka4h

Mango&Kiwi 17.-19.7., 23.-25.7. ja 28.7.
Mango&Kiwi tarjoaa sinulle eettisemmän ja maukkaamman vaihtoehdon herkutteluun; kaikki tuotteet ovat vegaanisia ja gluteenittomia.

Charlotan ja Marian voit tavata kauppahallissa ti-to 17.-19.7., ma-ke 23.-25.7. ja la 28.7. Tutustu Mango&Kiwiin etukäteen Instagramissa @mangoandkiiwi

Muotokuvia Milja 25.7. ja 27.7.
Muotokuvien piirto käyttäen mallina asiakkaan lähettämää valokuvaa.

Miljan voit tavata kauppahallissa to 25.7. ja pe 27.7. Tutustu Miljan muotokuviin etukäteen @artmilja

 

Unelmana luoda jotain uutta ja ihmeellistä

Suomalaiset haluavat mielellään ostaa laadukkaita, kotimaisia ja käsin tehtyjä tuotteita. Tänä kesänä Kesäyrittäjä-kampanjassa on mukana useampi rohkea yrittäjä, joiden yritysten ytimessä on itse tehdyt ja suunnitellut tuotteet. Yrittäjät ovat päässeet toteuttamaan unelmiaan tuomalla esiin omaa luovuuttaan ja kädentaitojaan sekä luomalla juuri sinulle jotain ihmeellistä, uutta ja uniikkia. Tutustutaanpas meidän kädentaitajiin nyt tarkemmin!

Anu ja Nea Kesäyrittäjä-torilla kesäkuussa.&nbsp;

Anu ja Nea Kesäyrittäjä-torilla kesäkuussa. 

Pikkuriikkinen Ompelimo - Anu

Pikkuriikkisen Ompelimon takana on vaatetusartesaaniksi opiskeleva Anu, jonka ompelimossa valmistuu ihania ja laadukkaita lastenvaatteita. Anu suosii paljon kotimaisia kankaita, kuosisuunnittelijoita ja pieniä vastuullisia kangasmyyjiä. Pikkuriikkisen Ompelimon tuotteissa yhtenä isoimpana inspiraation lähteenä on Anun oma 2-vuotias tytär.

Anu lähti yrittäjäksi, sillä se on kiehtonut häntä jo pitkän aikaa. Turvallisen palkkatyön jälkeen tyhjän päälle hyppääminen on vaatinut kuitenkin paljon rohkeutta. Yrittäjyyteen liittyvät opinnot ovatkin kasvattaneet tarvittavaa rohkeutta ja varmuutta yrittäjänä toimimiseen.

Parasta Anun mielestä yrittäjyydessä on ollut vapaus kokeilla omia ideoita ja vapaus määritellä itse omat työajat. Tähän mennessä parhaat muistot Kesäyrittäjä-kampanjasta löytyvät Kesäyrittäjä-torilta, jonka ilmapiiriä Anu kuvailee kannustavaksi ja rennoksi. Yllätyksiltäkään ei ole vältytty!

Pikkuriikkisen Ompelimon löydät osoitteesta www.pikkuriikkinenompelimo.fi, sekä sosiaalisesta mediasta @pikkuriikkinenompelimo.

Pikkuriikkisen Ompelimon tuotteissa on käytetty kotimaisia kankaita, kuosisuunnittelijoita ja pieniä vastuullisia kangasmyyjiä.&nbsp;

Pikkuriikkisen Ompelimon tuotteissa on käytetty kotimaisia kankaita, kuosisuunnittelijoita ja pieniä vastuullisia kangasmyyjiä. 

Jemmiina - Nea

Käsityöharrastaja Nean yritys Jemmiina valmistaa neulottuja ja virkattuja käsityötuotteita. Tuotteet on valmistettu laadukkaista langoista, jotka kestävät kulutusta, näyttävät hyvältä ja lämmittävät niin palelevia varpaita kuin vauvoja peiton alla vaunuissaan. Nean tuotteissa inspiraatiot syntyvät ihmisten tarpeista sekä tuotteiden käytännöllisyydestä.

Nea on aiemmin päässyt seuraamaan läheltä muutamien yrittäjien toimintaa erilaisissa työpaikoissa. Nämä kokemukset vaikuttivat Nean mukaan siihen, että hän ryhtyi yrittäjäksi. Lisäksi Nean kiinnostus yrittäjyyteen on ollut jo aiemmin suuri ja kampanjan avulla hän koki sen turvalliseksi. Yritysidea syntyi omasta harrastuksesta ja kysynnästä, joten kesäyritys oli oiva tapa päästä myymään omia tuotteita.

Parasta tähän mennessä Nean mielestä on ollut Kesäyrittäjä-tori, missä hän pääsi myymään tuotteitaan sekä kertomaan ihmisille omasta toiminnastaan ja taustoistaan. Myyminen käytännön tilanteissa ja kannustava ilmapiiri kehittivät entisestään hänen myynti- ja asiakaspalvelutaitojaan.

Nean yrityksen löytää Facebookista nimellä Jemmiina ja Neaan voi ottaa yhteyttä Facebookin kautta, sähköpostilla nea.vaaramaa@gmail.com tai puhelimella 0440300653.

Jemmiinan tuotteet lämmittävät niin palelevia varpaita kuin vauvoja peiton alla vaunuissaan.&nbsp;

Jemmiinan tuotteet lämmittävät niin palelevia varpaita kuin vauvoja peiton alla vaunuissaan. 

Anna-Sofia ja Hilma Kesäyrittäjä-torilla kesäkuussa.

Anna-Sofia ja Hilma Kesäyrittäjä-torilla kesäkuussa.

Hilma Ilona Art - Hilma

Hilma Ilonana Artin yrittäjänä toimii oululainen 24-vuotias kuvataiteilija ja luokanopettaja Hilma, joka päätti kokeilla tänä kesänä siipiään yritysmaailmassa myymällä itse suunnittelemiaan taidejulisteita. Jokaisen julisteen takana on jokin mielenkiintoinen tarina. Ne syntyvät tekijänsä tunteiden, ihmisten kertomusten tai kokeellisten projektien pohjalta. Töiden taustoista ja tarinoista voit lukea lisää Hilma Ilona Artin Instagramista.

Hilma lähti yrittäjäksi, koska halusi oppia lisää painotuotteiden valmistuksesta ja sosiaalisen median markkinoinnista. Myös mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin ja hyödyllisten kontaktien löytäminen tulevaisuuden varalle houkutteli. Paras kokemus tältä kesältä Hilmalla on ollut yhteistyö muiden nuorten yrittäjien kanssa. Hilma uskookin elämässä siihen, että yhdessä olemme enemmän. Yrittäminen vaatii nuorelta suurta rohkeutta ja vertaistuki on ollut korvaamaton apu yrittäjyyden polulla.

Hilma myy julisteitaan kesäyrittäjien tapahtumissa sekä Instagramin kautta. Lisäksi häneltä voi tilata yksittäisiä tilaustöitä, kuten sisustustauluja, kortteja tai graafista suunnittelua.  Niiden toteuttamisessa Hilma pyrkii hyödyntämään asiakkaansa henkilökohtaisia kokemuksia sekä inspiraatiokuvia.

Hilma Ilona Artin löytää Instagramista @hilmailona_art.

“Ota rohkeasti yhteyttä ja luodaan yhdessä jotakin uutta ja ihmeellistä." - Hilma

Hilma Ilona Artin jokaisen julisteen takana on jokin tarina.&nbsp;

Hilma Ilona Artin jokaisen julisteen takana on jokin tarina. 

Bellegrafia - Anna-Sofia

Bellegrafia on 17-vuotiaan Anna-Sofian yritys, joka valmistaa modernin kalligrafian keinoin erilaisia kortteja ja quotteja. Anna-Sofia kuvailee yrityksensä tuotteita tyylikkäiksi sekä uniikeiksi ja tuotteet seuraavat maailman trendejä. Inspiraationa Anna-Sofialla on etenkin sosiaalinen media sekä osuvat sanat - erityisen inspiroivaa on jokin mahtava lainaus, jota ei ole koskaan ennen kuullut.

Anna-Sofia lähti yrittäjäksi, koska halusi kokeilla omia siipiään, hyödyntää omia taitojaan sekä kehittää niitä entisestään. Yrittäjänä paras kokemus on ollut ehdottomasti se, kun hän sai ensimmäisen korttitilauksen toimitettua asiakkaille.

Anna-Sofian yrityksen löytää Instagramista ja Facebookista nimellä Bellegrafia.

Bellegrafian valikoimassa on paljon modernilla kalligrafialla valmistettuja kortteja ja quotteja

Bellegrafian valikoimassa on paljon modernilla kalligrafialla valmistettuja kortteja ja quotteja

Izarafin Design - Sara

Saran yritys Izarafin Design valmistaa korvakoruja ja amiguruja, joita hän kuvailee uniikeiksi ja itsensä näköisiksi. Inspiraatiot ja ideat tuotteisiin lähtevät omasta luovuudesta sekä netistä.

Sara halusi yrittäjäksi, koska on myynyt omia käsitöitään jo aiemmin ja halusi nyt laajentaa asiakaskuntaansa, tuotevalikoimaansa sekä mahdollisuuksiaan. Paras oppi yrittäjyydessä on ollut, että aina kannattaa yrittää!

Saran yritykseen voi tutustua instagramissa @izarafin_design, jonka kautta tuotteita voi myös ostaa sekä tilata.

Izarafin Designiltä löytyy uniikkeja ja tekijänsä näköisiä korvakoruja sekä amiguruja.&nbsp;

Izarafin Designiltä löytyy uniikkeja ja tekijänsä näköisiä korvakoruja sekä amiguruja. 

MUOTOKUVIA - MILJA

Vuonna 1998 syntynyt arkkitehtiopiskelija Milja Leinonen piirtää muotokuvia käyttäen mallina asiakkaan lähettämää valokuvaa. Miljan muotokuvat antavat vaihtoehdon perinteiselle valokuvalle tuoden asiakkaalle tärkeät ihmiset ja eläimet taiteena kotien seinille. Myös vanhat ja kuluneet valokuvat, jotka eivät laadun puolesta kestäisi suurentamista, saa uudistettua uniikilla tavalla suurennetuksi piirustukseksi. Miljan tuotteilla on tyytyväisyystakuu: jos lopputulos ei ole asiakkaan mieleen, hänen ei tarvitse ostaa sitä.

Ennen Kesäyrittäjää Milja oli jo tehnyt tilaustöitä ja se innostikin hänet kokeilemaan yritystoiminaa muotokuvien ja oman osaamisen ympärille. Kesän aikana Milja on oppinut, miltä tuntuu olla itsentä pomo.

Miljan työt löydät Instagramista nimellä @artmilja. Helpoiten voit ottaa yhteyttä Instagramin yksityisviestillä (Directissä) tai laittamalla sähköpostia (milja.leinonen@gmail.com).

Miljan tekemät muotokuvat toimivat persoonallisina lahjoina.

Miljan tekemät muotokuvat toimivat persoonallisina lahjoina.

Raamos - Katariina ja Emmi

Visuaalisen suunnittelun opiskelijat Katariina ja Emmi perustivat kesällä persoonallista sisustustaidetta myyvän yrityksen, Raamoksen. Yrityksen tuotteet ovat heidän mukaansa niin persoonallisia ja uniikkeja, ettei samanlaisia ihan heti löydä toiselta taiteilijalta. Yrityksen tuotevalikoima on laajentumassa myöhemmin avattavan nettikaupan myötä, josta tulee löytymään taidetta julisteista aina kangaskasseihin saakka. Inspiraatio tuotteisiin syntyy luonnosta, mytologiasta sekä erilaisista tarinoista ja niitä rohkeasti sekoittamalla.

Katariinan mukaan yrityksen perustamisen taustalla on halu kokeilla, miten ihmiset ottavat vastaan heidän tekemän taiteen ja printit. Myös mahdollisuus tuoda oma osaaminen esille houkutteli. Tältä kesältä paras opetus on ollut omaan itseensä uskominen - mahdottomaltakin tuntuvasta esteestä voi selvitä!

Raamoksen löytää Instagramista käyttäjänimellä @raamosart ja nettikauppa tulee aukeamaan lähitulevaisuudessa. Korvat ja silmät kannattaa siis pitää auki!

Raamosartin tuotteiden i nspiraatio syntyy luonnosta, mytologiasta sekä erilaisista tarinoista ja niitä rohkeasti sekoittamalla.

Raamosartin tuotteiden inspiraatio syntyy luonnosta, mytologiasta sekä erilaisista tarinoista ja niitä rohkeasti sekoittamalla.

Nämäkin yrittäjät sinulla on mahdollisuus tavata Kesäyrittäjä❤️️Valkea -tapahtumassa kauppakeskus Valkean kesäkadulla lauantaina 21.7. klo 12-16. Tule katsomaan, hypistelemään ja kuuntelemaan tuotteiden tarinoita lisää!


 

Kesätyönä oma yritys

Jutun on kirjoittanut Oulun kaupungin kesätyöntekijä Mikko Saajoranta Akkuna.fi-sivustoa varten.

kristojajenna.jpg

 

Kesäyrittäjä-kampanjan mentorit ohjaavat nuoria yrittämisen polulla.

Isokadulla sijaitsevalla Njetworking-toimistolla on rauhallinen ja aktiivinen tunnelma. Toimisto on tukikohta Kesäyrittäjä-kampanjalle, jonka tavoitteena on auttaa nuoria tutustumaan yrittäjyyden maailmaan ja työllistämään sen avulla itsensä kesän aikana.

Kristofer ”Kristo” Clement, 25, ja Jenna Suorsa, 25, ovat mentoreita Oulun kaupungin, Iin Micropoliksen ja Oulu Entrepreneurship Societyn Kesäyrittäjä-kampanjassa. Kahden muun mentorin kanssa he opastavat, ohjaavat ja tukevat kaikin mahdollisin tavoin nuoria, keväällä kampanjaan valittuja kesäyrittäjiä.

Kokemusta liiketoiminnasta löytyy

Clement ja Suorsa ovat molemmat Oulun yliopiston opiskelijoita, ja molemmilta löytyy jo ennestään kokemusta liiketoiminnasta. Suorsalla alkaa syksyllä neljäs lukuvuosi kauppatieteiden opiskelijana, ja hän on aiemmin toiminut Oulu Entrepreneurship Societyn eli OuluES:n hallituksessa, jonka kautta hän liittyi myös Kesäyrittäjä-kampanjaan. 

Yleistä kasvatustiedettä ja kasvatuspsykologiaa syksyllä kuudetta vuotta opiskelevalle Clementille puolestaan kampanja on tuttu jo parin vuoden ajalta: hän on itse toiminut kampanjassa jo aiemmin sekä yrittäjänä että mentorina. 

Sparrausta, työkaluja ja kokonaisvaltaista tukemista

Mentoreiden työ on kuitenkin alkanut jo huomattavasti ennen kesän haasteita. Kesäyrittäjä-kampanjan suunnittelu on alkanut jo alkukeväällä, ja nuoret kesäyrittäjät on valittu hyvissä ajoin. 

Valinnan jälkeen mentorit järjestivät valituille kesäyrittäjille sparrausviikot, joiden aikana yrittäjät opastettiin yrittämisen maailmaan ja heidän yrityksilleen valettiin kivijalat auttamalla niiden perustamisessa sekä toiminnan suunnittelussa.

"Tehtäviimme kuuluu hakijoiden rekrytoinnin sekä sparrausviikkojen suunnittelun ja toteutuksen lisäksi nuorten yleinen tukeminen ja ohjaaminen, kesän aikatauluttaminen sekä markkinointi", Suorsa luettelee työtehtäviään. 

Clementillä ja Suorsalla on vastuullaan noin kolmenkymmenen nuoren yrittäjän ohjaaminen, ja kahdella muulla mentorilla vastaava määrä. Mentorit tapaavat kesäyrittäjien kanssa kesän aikana vähintään kolme kertaa ja ovat toki puhelimen päässä aina, kun apua tarvitaan. 

Vapaat kädet kampanjan suunnittelussa ja kehittämisessä

Työpäivien tapahtumat ja rytmit ovat vaihtelevia, ja niihin molemmat mentorit pystyvät kokemustensa mukaan vaikuttamaan hyvin paljon. 

"Meillä on kampanjan suunnittelussa ja kehityksessä on suhteellisen vapaat kädet, ja voimme vaikuttaa päätöksiin kokemuksiemme mukaan siitä, mitkä asiat toimivat ja mitkä eivät."

Oleellinen työkalu yrityksen kehittämisessä ja sen hallinnassa on liiketoimintasuunnitelma, johon kuuluu mm. myynnin, markkinoinnin, palvelumuotoilun ja tuotteistamisen suunnittelua. Kesäyrittäjien yritysten tarjoamat palvelut vaihtelevat suuresti, mikä luonnollisesti myös näkyy tarvittavan tuen määrässä. 

"Esimerkiksi kesäkahvilan pitäjät eivät välttämättä tarvitse liiketoimintansa suhteen niin paljon suunnittelua, kun kauppa käy loistavasti muutenkin", toteaa Clement. 

Yrittämisessä on mentoreiden mukaan tärkeää myös yrittämisen vapaus, eli he tarjoavat yrittäjille työkalut ja hahmotellun polun, jonka mukaan edetä, kuitenkaan rajoittamatta liikaa polun suuntaa. 

Kampanja kasvaa

Oulun kaupunki tarjoaa kesäyrittäjille kesätyösetelin arvoisen tuen, jonka nuoret käyttävät yrityksensä alulle laittamiseen. Kesäyrittäjä-kampanjan suosio on kasvanut vuosien mittaan, ja kasvussa suurta roolia ovat näytelleet aiempien vuosien kesäyrittäjät. 

"Heille täytyy pian alkaa maksamaan provikkapalkkaa kampanjan suosittelusta ja kesäyrittämisen idean levittämisestä", Clement nauraa.

Haasteikseen Clement ja Suorsa mainitsevat tasapuolisen ja laadukkaan avun tarjoamisen kaikille kesäyrittäjille. Yrittäjiä on paljon, ja heidän yrityksensä ovat monipuolisia, joten myös tuen ja osaamisen täytyy olla monipuolista. Mentoreiden täytyy siis laittaa oma kokemuksensa ja osaamisensa peliin.

Työssä motivoivia ja palkitsevia tekijöitä ovat onnistumisen tunteet. Mentorin työssä tällaisia ovat hyvä palaute tehdystä työstä ja tunne siitä, että pystyy konkreettisesti auttamaan yrittäjiä kehittymään. Juuri omien ideoiden ja osaamisen tuominen tehtäviin sekä tiimityöskentelyn sujuvuus motivoivat mentoreita eteenpäin tehtävässään.

Kesäyrittäjäkin tyytyväinen kampanjaan ja mentoreihin

Haastattelua tehdessä yksi nuorista kesäyrittäjistä, Sonja, 19, tuli pyörähtämään toimistolla ja kertoi mielellään omasta yrityksestään. 

Sonjan yritys tarjoaa valokuvauspalveluita, joihin kuuluvat esimerkiksi rippi- ja valmistumiskuvat sekä lemmikkieläinten kuvaaminen. Sonja ei ole varma valokuvaamisesta omana tulevaisuuden ammattinaan, mutta kesäyrittäjäkokemus on ehdottomasti ollut hieno.

"Olen tyytyväinen kampanjaan ja mentoreihin. Tunnelma on rentoa, ja aina uskaltaa tulla kysymään mieltä painavista asioista. Olen pystynyt samalla myös tutustumaan uusiin ihmisiin", Sonja kertoo.

Kesäyrittäjiä voi tavata Kesäyrittäjä-torilla 29.–30.6. klo 10–16 Oulun kauppatorilla ja Valkeassa 21.7. klo 12–16. Lisätietoa Kesäyrittäjä-kampanjasta, mentoroinnista ja itse yrittäjistä löytyy Kesäyrittäjä-sivustolta.

Jutun on kirjoittanut Oulun kaupungin kesätyöntekijä Mikko Saajoranta Akkuna.fi-sivustoa varten.

 

Kesäyrittäjä-tori 29.-30.6.

Viime viikonloppuna Oulun kauppatorilla vietettiin Kesäyrittäjä-toria. Torilla tavattiin Bellegrafia, Hilma Ilona Art, Lue Mua!, Mango&Kiwi, Soundeco, Kuvauspalvelu Vähäkuopus, Jemmiina, Pikkuriikkinen Ompelimo, Kesäleipomo, Rimpi valokuvaus ja Izarafin Design. Yrittäjät pääsivät viikonlopun aikana esittelemään sekä myymään omia tuotteitaan ja palveluitaan. Kesäyritysten lisäksi ohjelmassa oli pop-up valokuvausta, pikakampauksia, ongintaa, livemusiikkia, taikatemppuja ja ilmainen onnenpyörä. Viikonlopun aikana tapahtumassa oli arviolta 500 kävijää.Tapahtuma oli osana Oulun Päiviä.

tori.jpeg

Tavallisesti kauppatorin yhdistää perinteisiin kojuihin kuten tuoreisiin vihanneksiin ja marjoihin sekä käsitöihin, mutta Kesäyrittäjä-torille osallistui myös muunkin alan yrityksiä.

“Ajattelin, että hauska yhteinen tapahtuma. Meidän yrityksen kannalta olin hieman skeptinen sen suhteen, miten verkkokauppaa markkinoidaan perinteisesti torilla. Mutta vaikka varsinaista myyntiä ei suoraan tapahtumassa tullutkaan, niin oli hirveesti hyviä keskusteluja ja tuotiin "brändiä" tutummaksi”, kertoo Lue Mua!:n Laura Rautio.

yrittäjät.jpeg

Perjantai alkoi teltan pystytyksellä ja myyntipöytien kasaamisella. Porukalla hommasta selvittiin nopeasti ja pian myyntipöydät olivatkin valmiina. Kova tuuli toi haasteita päiväämme ja teippiä käytettiin niin pöytäliinojen kuin tuotteiden kiinnittämiseen pöytiin. Haasteista huolimatta viikonloppu oli kokonaisuutena onnistunut ja monille yrittäjille mieluinen kokemus. Kesäyrittäjä-tori oli monelle ensimmäinen myyntitapahtuma ja mahdollisuus tavata asiakkaita kasvotusten. Tapahtuma oli yrittäjille arvokas oppimiskokemus. Monet mainitsivat yhteisöllisen tunnelman ja yhteen hiileen puhaltamisen parhaiksi jutuiksi tapahtumassa.

“Opin viikonlopun aikana, että tuollainen rento soittelu julkisella paikalla voi poikia monenmoista hommaa. Sain muun muassa muutaman innokkaan mahdollisen yhteistyökumppanin tiedot”, kertoo Soundecon Janina Tihinen

“Opin tuomaan omaa yritystäni esille selvemmin ja sain lisää rohkeutta puhua ihmisille”, toteaa Kuvauspalvelu Vähäkuopuksen Kalle Vähäkuopus

"Sain rohkeutta mennä puhumaan ihmisille ja mainostamaan yritystä. Täytyy uskoa omaan ideaan ja luottaa siihen", kertoo Rimpi Valokuvauksen Sonja Keränen

soundeco

Seuraavan kerran sinulla on mahdollisuus tavata kesäyrittäjiä Kesäyrittäjä❤️️Valkea -tapahtumassa Kauppakeskus Valkeassa lauantaina 21.7. klo 12-16.

Torilla tavataan!

Kesäyrittäjät valloittavat Oulun kauppatorin!

Nyt sinulla on tilaisuus saada kesän parhaimmat diilit nuorten kesäyrityksiltä perjantaina 29.6. ja lauantaina 30.6. klo 10-16!  Yrittäjien lisäksi ohjelmassa on ongintaa, pikakampauksia, pop-up valokuvausta, arvontoja, livemusiikkia ja onnenpyörä, josta jokainen pyöräytys voittaa! Varaathan mukaasi myös käteistä sillä kaikilla myyjillä ei ole käytössään maksupäätettä.

Menossa mukana:
BelleGrafia
Modernin kalligrafian yritys, joka valmistaa käsintehtyjä quotteja ja kortteja

Hilma Ilona Art
Valmiita sisustusjulisteita sekä persoonallisten julisteiden, taulujen ja korttien suunnittelu ja toteutus

Lue Mua!
Digitaalista lastenkulttuuria uudenaikaisella sekä inspiroivalla otteella

Mango&Kiwi
Eettisempi ja maukkaampivaihtoehto herkutteluun; kaikki tuotteet ovat vegaanisia ja gluteenittomia

Loikka
Keppihevosesteiden, keppihevosten sekä niiden varusteiden valmistus

Soundeco
Yritys, joka tarjoaa elävää musiikkia juhliin ja tapahtumiin asiakkaan toiveita kuunnellen

Kuvauspalvelu Vähäkuopus
Valo- ja videokuvausta tarjoava palveluyritys

Jemmiina
Pitopalvelua ja kotitekoisia leivonnaisia tilauksesta sekä käsityötuotteita virkatuista neulottuihin

Pikkuriikkinen Ompelimo
Laadukkaiden lastenvaatteiden valmistus ja suunnittelu sekä lastentarvikkeiden vuokraus Oulun keskustassa

Kesäleipomo
Tilauksesta kakut ja leivonnaiset arkeen ja juhlaan

Rimpi valokuvaus
Elämän hetkien ikuistaminen tunnelmallisiksi valokuviksi

Izarafin_design
Itsetehtyjä korvakoruja ja käsitöitä

Näiden yritysten lisäksi kampanjassa on mukana paljon muitakin kesäyrityksiä ja heidät löydät täältä.

Kesäyrittäjä-tori on osa Oulun Päiviä. Käy tutustumassa koko ohjelmistoon täällä

Kesäyrittäjä-tori on osa Oulun Päiviä. Käy tutustumassa koko ohjelmistoon täällä

Kesän tapahtumat

IMG_6611.JPG

Viime perjantaina julkaisimme ensimmäisen erän uunituoreita kesäyrityksiä ja seuraavaksi kuuluukin kysymys, että missäs näitä kesäyrittäjiä voikaan tavata? Järjestämme kesällä seuraavanlaisia tapahtumia:

Kesäyrittäjä-tori
29.-30.6. klo 10-16
Kauppatori
Kesäyrittäjä-tori on osa Oulun Päiviä. Tutustu muuhun ohjelmistoon täällä.

Kesäyrittäjä❤️️Valkea
21.7. klo 12-16
Kauppakeskus Valkea

Omien tapahtumiemme lisäksi meiltä löytyy Kesäyrittäjien myyntiteltta Iin Tukkilaiskisoista 7.7 ja Kuivaniemen Pitäjänmarkkinoilta 14.-15.7.

Julkaisemme tapahtumista lisää infoa sosiaalisessa mediassa, joten seuraathan meitä myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kesäyrittäjän starter pack

Yrittäjyyden aloittaminen on kuin  hyppy tuntemattomaan. Se voi tuntua jopa pelottavalta. Mihin kaikkeen pitääkään varautua? Edellisessä uutisessa esittelemämme mentorit ovat kesäyrittäjien tukena koko kesä ajan, mutta entä mitä muuta Kesäyrittäjä-kampanja antaa liiketoiminnan aloittamiseen. Kampanjan alussa järjestämme yrittäjille sparrausviikot, joissa eri alojen asiantuntijat opastavat yrittäjiä alkuun liiketoiminnan saralla. Mitä kuuluu kesäyrittäjän starter packiin?

liiketoimintasuunnitelma.jpg

Liiketoimintasuunnitelma

Jokaisen yrittäjän tulee tehdä liiketoimintasuunnitelma. Sitä voisi kutsua yrityksen perustaksi. Se auttaa hahmottamaan kokonaisuutta sekä sekalaisena mössönä oleva idean hahmottumista ja jäsentymistä. Räätälöimme erilaisia liiketoimintasuunnitelmapohjia ja business model canvaspohjia muodostaaksemme kampanjalle oman näköisen liiketoimintasuunnitelman, jonka muodostivat tuotteistaminen, palvelumuotoilu, markkinointi, resurssit ja tavoitteet sekä taloushallinto. Jokaista liiketoimintasuunnitelman osa-aluetta tuki oma koulutuksensa sparrausviikoilla.

 

Tuotteistaminen

Tuotteistaminen helpottaa idean muokkaamista pakettiin ja sillä varmistetaan, että jokainen myyntitapahtuma, tuote ja palvelu olisi samankaltainen ja virheiltä vältyttäisiin. Näin palvelu on asiakkaille mahdollisimman selkeä. Tuotteistaminen helpottaa asiakkaan toimintaa ja ostoprosessia sekä yrittäjän myyntiprosessia. Ihannetilanteessa tuotteistamisprosessin aikana muodostuu tuotteen tai palvelun käsikirja, jonka mukaan toteuttaminen onnistuu joka kerta halutulla tavalla. Tuotteistamisen pohtimisessa voi käyttää Minimum viable product (MVP) -ajattelua työkaluna, jonka vaiheet ovat seuraavat:

 1. COMPARE: Vertaile kilpailijoitasi ja pohdi niiden piirteitä.

 2. OBSERVE: Havainnoi ja tarkastele markkinoita ja kilpailijoita. Mille olisi tarvetta ja miten voisit erottua?

 3. INTERVIEW: Haastattele samalla alalla toimivia yrittäjiä ja kirkasta itsellesi alan prosesseja, hyviä tapoja toimia ja tunnista alan haasteita sekä ongelmakohtia.

 4. FAKE IT: Testaa tuotetta/palvelua heti kun vain mahdollista pienimuotoisesti, sen ei tarvitse olla täysin valmis: tuotteen tai palvelun ei tarvitse olla edes vielä toimiva, testaa tarvetta ja toimivuutta!

Tuotteistamisessa ei selitellä vaan konkretisoidaan palvelu tai tuote sellaiseen muotoon, jossa sitä on helppo tarjota asiakkaille. Prosessi kehittyy eteenpäin, kun pyytää rohkeasti palautetta ja toteuttaa lähipiirissä muutaman testiasiakkaan. Tuotteistamisesta meille oli kertomassa jo useampana kesänä mukana ollut tuotteistamisen ammattilainen Ville Kärkkäinen.   

 

Palvelumuotoilu

Mitäs se palvelumuotoilu oikein onkaan? Kun palvelun ja muotoilun yhdistää toisiinsa luodaan ihmiskeskeisiä palveluja, jotka vastaavat tulevaisuuden haasteisiin (Lähde: Palvelumuotoilu Palo). Palvelun ja tuotteen kehittämiseen otetaan asiakkaan näkökulma ja tarkastellaan yrityksen tuotetta tai palvelua siitä näkökulmasta. Asiakassegmenttien ja -profiilien miettiminen on tärkeä osa palvelumuotoilua. Näiden määrittely helpottaa liiketoiminnan muitakin osa-alueita, kuten myyntiä ja markkinointia. Asiakkaat kulkevat erilaisia palvelupolkuja ennen kuin he tekevät ostoksen. Kahvilakokemus voikin alkaa jo kotona Instagramia selatessa.  Kiitokset Palvelumuotoilu Palon Juulia Ruhalalle ja Kristiina Nurmenniemelle inspiroivasta koulutuksesta!

”Hyvä polku kertoo tarinan, jonka asiakas kulkee läpi ”kirjailijan” kirjoittamana. Se sisältää kokemuksen, tunnetilat, sisäisen dialogin. Palvelupolku antaa mahdollisuuden astua asiakkaan kenkiin ja ”nähdä”, miten he voisivat kokea palvelun.”

Megan Erin Miller

ryhmäkuva.jpg

Myynti ja markkinointi

Myynnin sparrauksessa Oulu Entrepreneurship Societyn  puheenjohtaja Eemeli Alanne aloitti koulutuksen kertomalla asiakaspalvelusta. Meillä on tietyt ennakkoluulot ja odotukset myyjänä toimimisesta. Tärkeintä myynnissä on kuitenkin olla oma itsensä. Jokaisella on oma tyylinsä eikä meistä jokaisesta ole tarkoitus muovata ekstroverttimyyjää. Myynti on asiakaspalvelua ja tärkeintä on kuunnella asiakasta. Näin löydetään tai jopa luodaan asiakkaalle tarve, joka saadaan tyydytettyä ostamalla juuri yrityksen tarjoama tuote tai palvelu. Hyvällä asiakaspalvelulla asiakas saadaan palaamaan takaisin. Aina ei voi vaikuttaa hintaan, mutta voi vaikuttaa mielikuvaan, jonka asiakas saa yrityksestä.

Kesä on loppujen lopuksi erittäin lyhyt aika. Tämän takia markkinoinnissa tulee tehdä hyviä täsmäiskuja. Tämä tuli tutuksi markkinoinnin sparraajalle viime kesän Kesäyrittäjämentorille ja markkinointigurulle Marja Alatalolle. Marjan johdolla kesäyrittäjät täyttivät heille räätälöidyn markkinointisuunnitelman. Markkinoinnin kannalta on oleellista löytää yritykselle sopivat kanavat ja mistä kanavista asiakkaat tavoittaa. Mitä useampi kanava, sitä enemmän ne vaativat sisältöä. Markkinointi on hakuammuntaa, jos sille ei aseta tavoitteita. Siksi asiakkailta sopiikin kysyä, mistä kuulit yrityksestäni. Se jo auttaa määrittämään, mitkä kanavat ovat tärkeimpiä.

 

Resurssit ja tavoitteet

Jotta kesästä tulisi onnistunut ja mieluinen kokemus, tavoitteiden asettaminen on elintärkeää. Päätavoitteena siintää menestynyt kesäyritys, joka tuottaisi voittoa, mutta mitä tapahtuu siinä välissä. Mitä yrityksen tavoitteiden saavuttaminen vaatii kesäyrittäjältä? Siksi päämäärän lisäksi määritellään välitavoitteita ja steppejä. Mentorointikerroilla mentorit pyytävät nuoria kertomaan seuraavista stepeistä, mitä lähdetään seuraavaksi tekemään. Yritystoiminnan aloittaminen voi tuntua haastavalta. Ei ole helppoa päättää, mistä sitä oikein aloittaisi. Siksi erilaiset TODO-listat ja erityisesti liiketoimintasuunnitelman tekeminen ovat aloittavan yrittäjän elinehto.

Tavoitteet on nyt asetettu, hienoa! Nyt ei ole aika kuin laittaa tapahtumaan, eikö vain? Vaikka suunnitelmat ovatkin tärkeitä, on myös hyvä tiedostaa omat resurssinsa. Resursseihin kuuluu muun muassa aika, raha, materiaali ja henkinen pääoma. Yrittäjyydessä pelotellaan loppuunpalamisella ja tuntien loppumisesta vuorokaudesta kesken. Siksi Kesäyrittäjä-kampanjassa korostetaan oman aikataulun laatimista ja sen mukaan etenemistä.