Nuorten työllistymisen vallankumous on alkanut

Talven aikana rusketusta kerännyt nurmikko alkaa vihertyä ja hiki puskee jo +11 asteen lämpötilassa. Selvä kesän merkki! Jäätelökioskien edustalla käy tungeksinta kun ensimmäiset valitsevat lempimakujaan, mutta toisenlainen kuhina on käynyt jo kuukausia aiemmin. Yrityksille on satanut kaatamalla kesätyöhakemuksia pitkin talvea ja vain murto-osa nuorista on saanut sen toivotun viestin. Jos yritykset laittaisivat vastaukset nuorille Twitterissä, #valitettavastietpaassytjatkoon olisi hashtagien trending-listalla maailman top 3:ssa.

Tämä on vain yksi esimerkki kesätyömarkkinoiden karusta kielestä. Kun talous sakkaa, niin työnantajat joutuvat levittelemään käsiään työintoisille nuorille. Oulun alueella joka kohdassa muistutetaan, kuinka talous on murroksessa. Nokia lähti ja tuhkat jäi. Tilastoja syynätessä luvut ovat oikeasti aika järkyttävää luettavaa: Oulu on nuorisotyöttömyyden ykkönen. Masentaako? No totta helvetissä masentaa, mutta nyt tilanteeseen tehdään ratkaisua yhdessä.

OuluSES, Njetworking, BusinessOulu, Business Kitchen ja Oulun Kaupunki nousevat vastarintaan synkkiä lukuja ja yleistä masennusta vastaan kannustamalla nuoria kokeilemaan toisenlaista tapaa työllistyä. Nuorissa on valtavasti potentiaalia ja kykyjä joita on mahdollista valjastaa heidän omaksi hyödyksi. Jollain on taitoa tehdä graafista suunnittelua ja videoita, toinen haluaa pitää kesäkahvilaa ja kolmas pistää pystyyn nettikaupan. Tänä kesänä aletaankin siis yrittämään, eli työllistetään ite ittensä! Tästä ideasta syntyi Kesäyrittäjä -projekti, jonka tarkoitus on työllistää omien yritysten kautta 30 Oulun alueen nuorta kesän ajaksi.

Viimeisten viikkojen aikana olemme haastatelleet nuoria ja pakko sanoa, että meillä on toinen toistaan hienompia yritysideoita. Suunnitelmissa on mm. mainostoimisto, erikoispyörien maahantuonti USA:sta, sisustustavaroiden myyminen sekä liikkuva parturipalvelu. Meillä ei ole tarkoitus heittää aloittavia yrittäjiä keskelle paperisotaa, suurin osa yrityksistä toimii suoralaskutuspalvelu Ukko.fi:n kautta jolloin vältytään turhalta byrokratialta ja säilytetään yrittämisen riemu.

Toukokuun aikana koulutamme nuoria myynnin, markkinoinnin, asiakaspalvelun sekä viestinnän ihmeelliseen maailmaan sekä teemme yhdessä liiketoimintasuunnitelmat. Kesäkuun alussa päästetään nuoret myymään tuotteitaan ja palveluitaan ja me ohjaajat neuvomme heitä koko kesän kaikessa missä apua tai näkökulmia tarvitaan. Käymme myös vähintään kerran viikossa piipahtamassa jokaisessa yrityksessä visiitillä tarkastamassa miten hommat menee. Tasaisin väliajoin järjestämme tämän lisäksi yhteisiä tapaamisia, sillä yksi juttu uudessa yrittäjyydessä on erityisen tärkeää: Verkostoituminen. Suomeksi tämä tarkoittaa, että yrittäjän alut tutustuvat toisiinsa, jakavat ideoita ja pitävät yhdessä hauskaa.

Maanantaina pistetään stoppi masentelulle ja aloitetaan vallankumous, nuorten työllistymisen vallankumous. Stay tuned.

– Janne/ Kesäyrittäjä-tiimi