Millainen kokemus kesä oli? Nuoret kertovat!

 

Aija ja Heini - Kesäkahvila Caramella

Heini (vas.) ja Aija pyörittivät kesän ajan kahvila Caramellaa Tupoksella.

Heini (vas.) ja Aija pyörittivät kesän ajan kahvila Caramellaa Tupoksella.

Olemme Aija Saari ja Heini Ilmarinen Tupokselta. Löysimme Kesäyrittäjä-kampanjan sattumalta netistä, kun etsimme kesätyöpaikkoja. Ajattelimme, että itsensä työllistäminen voisi olla hyvä tapa tehdä kesätöitä. Toiselle meistä yrittäjyys oli täysin vieras asia, toiselle taas lähipiiristä tuttu.

Kesäyrityksemme oli Tupoksella sijaitseva Kesäkahvila Caramella. Myimme kahvia ja itse tehtyjä leivonnaisia. Yritysideamme sai alkunsa yhteisistä vahvuuksistamme ja kiinnostuksesta leipomiseen. Pohdimme erilaisia vaihtoehtoja ja päädyimme lopulta kesäkahvilan pitämiseen. 

Yritystoiminnan aloittaminen tuntui melko hankalalta, koska kaikki tarvikkeet oli hankittava melko nopeasti. Aloittaminen tuotti jännitystä, mutta myös innostusta ja inspiraatiota uutta kohtaan. Valitsimme yritysmuodoksi 4H-yrittäjyyden ja se osoittautui meille sopivaksi, koska toimintamme oli lyhytkestoista.

Kesämme yrittäjänä sujui yllättävän hyvin ja kokemus oli mahtava. Yrittäminen kaverin kanssa oli molempien mielestä mukava kokemus, sillä työt pystyi jakamaan eikä kaikesta tarvinnut huolehtia yksin. Yrittäjyydessä parasta oli uuden oppiminen, kokemuksen saaminen ja se, että pystyimme päättämään lähes kaikesta itse. Kesä opetti meille paljon yrittäjän arjesta: opimme aikataulutusta, asiakaspalvelua ja talousasioita. Näistä taidoista on hyötyä arjessa ja lähes kaikilla aloilla. Yrittäjälle hyviä ominaisuuksia ovat mielestämme oma-aloitteisuus ja energisyys. Lisäksi on tärkeää olla vastuullinen, luotettava ja ahkera. 

Kesäyrittäjä-kampanjassa oli molempien mielestä parasta koko kokemus ja toisiin kesäyrittäjiin tutustuminen. Kannustamme muita nuoria hakemaan mukaan! Kampanja on monelle ainutlaatuinen kokemus.

Kesäkahvila Caramella

Instagram: @kahvilacaramella

Kahvila tarjosi kävijälleen virkistävän hetken herkullisten tarjottavien äärellä.

Kahvila tarjosi kävijälleen virkistävän hetken herkullisten tarjottavien äärellä.


Essi - Pakohuone Joutuin

Pakohuone Joutuin tarjosi oivalluksia ja elämyksiä tiloissaan Suomussalmella.

Pakohuone Joutuin tarjosi oivalluksia ja elämyksiä tiloissaan Suomussalmella.

Olen Essi Väisänen ja olen kotoisin Haukiputaalta. Harrastan roolipelaamista, luovaa kirjoittamista sekä näyttelemistä. Päädyin hakemaan mukaan Kesäyrittäjä-kampanjaan, kun kuulin siitä entisten kesäyrittäjien kertomana. 

Yritykseni on pakohuoneyritys, nimeltään Pakohuone Joutuin. Idea sai alkunsa omasta kiinnostuksestani pakohuonepeleihin, ja halusin kokeilla miltä pakohuoneyrittäminen tuntuu. Aluksi yrittäminen jännitti, mutta lopulta huomasin yrityksen kannattavan. Laskutuspalveluna käytän OP Kevytyrittäjää, se on helppokäyttöinen.

Parasta yrittäjyydessä on, kun saa päättää itse omat työ- ja loma-ajat. Haastavaa on se, että kaikki asiat ovat yrittäjän yksin hoidettavissa, koska yritys on sinä itse. En jatka toimintaani enää syksyllä, mutta kesä opetti minulle, että pakohuoneyrittäminen ei ole vaikeaa ja että se on vain omasta asenteesta kiinni. Koen, että yrittäjälle hyviä ominaisuuksia on ainakin itsepäisyys ja kyky tehdä töitä omalla persoonalla. Suurin opetus kesän aikana oli se, että ymmärsin miksi yrittäjien hinnat voivat olla korkeita. Työtä on taustalla paljon enemmän, kuin asiakas näkee. 


Tuomas, Joona & Joshua - 6th Clothing

6th Clothing tarjoaa vaatteita persoonallisilla painatuksilla.

6th Clothing tarjoaa vaatteita persoonallisilla painatuksilla.

Olemme kolme oululaista nuorta, jotka ovat perustamassa vaatealan yritystä nimeltä 6thClothing. Törmäsimme Kesäyrittäjä-kampanjaan netissä, minkä jälkeen tutustuimme siihen hieman lisää. Halusimme lähteä mukaan, sillä kenelläkään meistä ei ollut kesätyöpaikkaa, ja olemme aina olleet kiinnostuneita yrittäjyydestä. Meidän tuttavapiireissä ja sukulaisissa on myös yrittäjiä, ja hekin kannustivat hakemaan mukaan kampanjaan.

Olemme aina olleet kiinnostuneita pukeutumisesta ja vaatteista. Tästä johtuen yritysidean keksiminen vaatealaan liittyen ei ollut vaikeaa. Toiminnan aloittaminen tuntui ja tuntuu aika haastavalta, mutta muutamien vaiheiden jälkeen se on tuntunut mielenkiintoiselta ja mukavalta. Valitsimme toimia Ukko.fi -laskutuspalvelun kautta, sillä se tuntui sopivan meille parhaiten.

Kesämme on ollut älyttömän hauska, vaikka siihen on mahtunut myös haasteita. Olemme päässee tutustumaan uusiin ihmisiin sekä toteuttamaan omaa intohimoamme. Yrityksen perustaminen kavereiden kanssa on ollut kiva kokemus, mutta se on tuonut myös haasteita esimerkiksi työnjakoon liittyen. Kaikesta on kuitenkin aina selvitty ja päästy yhteisymmärrykseen. Kesän aikana olemme kartuttaneet erityisesti ongelmanratkaisutaitoja, joista on varmasti hyötyä missä vain. Ajattelemme, että yrittäjältä on hyvä löytyä myös luovuutta sekä kärsivällisyyttä. 

Yrittäjyydessä parasta on ollut omien suunnitelmien toteuttaminen, muihin kesäyrittäjiin tutustuminen ja tottakai yrittäjyydestä oppiminen. Haasteita on tuottanut monet asiat, mutta kaikesta on selvitty. Kesä on opettanut, että yrittäjyyteen liittyy monia asioita ja on tärkeää muistaa myös nauttia matkasta! Tasapainoa yrittäjän arkeen onkin tuonut liikunta sekä kavereiden kanssa vietetty aika.

Kesäyrittäjä-kampanjaan kannattaa hakea mukaan! Joka vuosi mukana on mahtavia mentoreita ja muita kesäyrittäjiä. Kampanja tuo laajaa käsitystä ja tietämystä yrittäjyydestä.

6thClothing

Facebook: @6thclothing

Instagram: @6thclothingfi

Sähköposti: 6thyritys(at)gmail.com